Jämställdhet och annat smått och gott

Hej på er! Hoppas allt är bra mer er. Själv är jag galet trött och sliten idag. Har sovit ganska dåligt det senaste, så det gör väl sitt. Fick dock energi till att baka när jag kom hem från jobbet, så nu har jag slängt ihop några små citronkladdkakor. Sååå himla gott!!!

Idag på jobbet kände jag förresten att det var dags att ta en liten diskussions-lektion igen. Så vi började prata om jämställdhet. Jag pratade lite om hur det är i Sverige, att vi strävar efter jämställdhet men att det fortfarande inte är jämställt. 

Frågade hur det ser ut i Afghanistan mellan kvinnor och män. Då skrattade de lite och visade att männen har sin position långt upp i taket, medan kvinnorna befinner sig nere på golvet typ. Med andra ord en rejäl skillnad och lååååångt ifrån jämställt. 

Brukar försöka att inte blanda in mina egna åsikter för mycket, utan jag pratar mer generellt om hur det är i Sverige. Några tycker si, och några tycker så. Undviker jag tycker liksom. Däremot är det väldigt intressant att fråga vad eleverna tycker. Så min fråga löd så här: Vad tycker ni om jämställdhet? Tycker ni att kvinnor och män ska vara på en jämn nivå, eller tycker ni det är bra så som det är i Afghanistan?

De var rörande överens om att klyftan ska vara liten, men männen ska vara lite högre än kvinnorna. Även flickan i klassen tyckte att kvinnor ska stå liiite lägre än män, men killarna tyckte att klyftan skulle vara liiite större än vad hon tyckte. Men i det stora hela var de väldigt positiva till jämställdhet!

Vi pratade även om olika familjeförhållanden, eller vad man ska säga. Jag ritade upp olika exempelfamiljer på tavlan. 

Familj 1: Mamma, pappa, barn. 

Familj 2: Pappa, pappa, barn.

Familj 3: Mamma, mamma, barn.

Familj 4: Mamma, barn. 

Familj 5: Pappa, barn. 

Tror det var dessa exempel jag ritade upp, men med olika antal barn. När de såg "mamma, mamma, barn"- och "pappa, pappa, barn"-familjerna blev de väldigt upprörda och ljudvolymen ökade typ tio steg haha. "Pappa, pappa, barn - det går inte! It's impossible! It's IMPOSSIBLE!" ropades det vilt i klassrummet. 

Jag hyssjade och sa att om alla sitter tysta på sina platser så ska jag förklara hur detta faktiskt är ett fullt möjligt scenario. När jag sedan förklarat grejen med biologiska och icke-biologiska föräldrar var stämningen ca 300 grader svalare haha. Mina kära elever tycker fortfarande att homosexualitet är görfel och att en familj med två föräldrar av samma kön är - som Kirsti Tomita skulle uttryckt det hela - orimligt! Men de lyssnade och förstod. 

Älskar när det blir diskussion! Det är verkligen dötråkigt med en klass som sitter helt tyst och inte säger nånting när det är meningen att man ska diskutera. Så mah boys and girls are pretty amazing, om jag får säga mitt. Sjukt härlig klass! 

Men nu ska jag krypa ihop i sängen och se på OC. Puss och kram, skumbanan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: